nedjelja, 28. ožujka 2010.

Vili

Vili ili Lodur (staronordijski Vili i Lóðurr) je bog u nordijskoj mitologiji. Braća su mu vrhovni bog Odin te Ve ili Henir. Njegovo ime znači »Volja«.

Sin je Bora, unuk Burija kojeg je na početku iz leda oslobodila krava Audhumla. Majka mu je Bestla, kći diva Boltorna.

Trojica su braće zaslužna za stvaranje svijeta i ljudi. Ubili su zloga mraznoga diva Ymira i od njegova tijela načinili zemlju, od njegove krvi sve vode, od kosti planine; šljunak i kamenje od zubi i čeljusti. Od glave su napravili nebo, od mozga oblake.


Braća su potom stvorila i prve ljude. Zbilo se to za vrijeme jedne šetnje obalom kada su ugledali dva naplavljena debla. Odin im podari život, Vili oblik, pokretljivost i krv, a Ve razum, govor i osjetila. Bili su to Ask (Jasen) i Embla (Brijest).

Vili je, zajedno sa svojim bratom Veom, predak porodice bogova Vana, bogova zdravlja i plodnosti. Odin je predak skupini Asa, bogova rata. Poslije su dvije skupine zaratile, no kako niti jedna nije mogla pobijediti, svi su odlučili da prestanu sa sukobima.

Poznata je i priča prema kojoj su braća Vili i Ve živjeli u poligamnoj vezi s božicom Frigg, suprugom Odinovom za vrijeme njegova dužeg izbivanja.


Karakteriziran je kao promišljen, ali i ponosan i temperamentan.

Nema komentara:

Objavi komentar