ponedjeljak, 1. ožujka 2010.

Faetontov pad

Faetont je bio sin Helija i Klimene. Zbog ruganja Epafa[sina Zeusovog] koji mu nije vjerovao da je sin boga sunca odlucio je provjeriti svoje porijeklo. Posto Helije nije mogao doci k njemu Faetont se uputio na istok nebi li upoznao oca. Helije sretan sto ga vidi , ali i tuzan jer ne moze biti sa njim i zenom napravi pogresku jer mu da obecanje da ce mu ispuniti bilo kakvu zelju u koja je u njegovoj moci. Faetont je samo to cekao i presretan zatrazi da on jedno jutro povede ocevu kociju prema nebu kako bi svi vidjeli da je on njegov sin i sposoban za takav zadatak! Kad je shvatio sto je ucinio Helije je pokusao odgovoriti sina ali ovaj nije htio odustati. A, obecanje je morao ispuniti jer se zakleo stiksom!
I tako je nedoraso zadatku Faetont uzeo zlatne uzde i krenuo na put bez povratka dok je Helije mogao samo zaliti za brzopletim obecanjem.
Faetont je uzivao misleci kako bi bilo divno da je sad Epaf sa njime i svi njegovi prijatelji da vide da on vozi suncevu kociju. Ocaran, zaboravio je drzati konje na uzdi i oni se otmu i pocnu slobodno juriti nebom. Faetont u strahu osine ostro konje i zategne uzde a kocija pocne ici bez kontrole previsoko tako da se zemlja ledila pa zatim preblizu sprzivsi plodnu zemlju koja po njoj dobije ime sahara. Uzalud se osvrtao nebi li vidio svoga oca i njegove dvore...
Na kraju vidjevsi da bi mogli istati bez sunca Zeus sijevne munjom i i srusi Faetonta na zemlju a konji se primire i nastave vuci kola nebeskim putem.
Od silne tuge Helije nije sljedeci dan vozio kociju pa je cijeli dan vladao mrak a, Faetontove sestre helijade se nakon 4 mj tugovanja pored njegovog groba pretvorise u topole.

Nema komentara:

Objavi komentar